Dette tiltaket har størst effekt for tomatdyrkingen

I Lauvsnes gartneri har HPS og LED-lys redusert energiforbruket med 60 %.

Grøntsektorens bærekraftstrategi -
Verdt å velge norsk

En samlet grøntnæring – representert av Gartnerhallen, NordGrønt og Produsentforeningen 1909 – la sammen med fagorganisasjonene Norges Bondelag og Norsk Bonde- og Småbrukarlag frem en bærekraftstrategi for grøntsektoren i juni 2024. Aktiv deltakelse fra produsenter, sammen med flere andre sentrale aktører i næringa, har vært avgjørende for strategiens innhold.

Strategien setter retning ved å peke ut de viktigste temaene innen bærekraft som grøntnæringa skal fokusere på framover. Sammen med prioriterte målsettinger og tilhørende indikatorer skal vi sikre at det blir mulig å måle at vi stadig blir bedre.

Strategien gir grøntnæringa en felles retning - og gjør det enklere for produsenter å ta konkrete steg for en mer bærekraftig norsk produksjon.
Grøntproduksjon på naturens premisser
En attraktiv og trygg arbeidsplass
Respekt for råvaren
Matproduksjon i hele landet
Lønnsom grøntproduksjon

Tomatproduksjon under optimale forhold

I Ryfylke dyrker Jan Terje Vignes smakfulle tomater til den norske forbrukeren. Gjennom to tiår har Lauvsnes Gartneri satset tungt på innovasjon og utvikling under Jan Terjes ledelse, og tomatproduksjonen driftes nå under tilnærmet optimale forhold.

Bærekraftig produksjon som nordstjerne

De siste årene har det vært stort fokus på energieffektivisering i veksthusene, siden tradisjonelt dyrkede tomater krever mye energi. Jan Terje har blant annet installert kombinert HPS- og LED-lys, som kan bety opptil 60% reduksjon i energiforbruk sammenliknet med ordinære lyskilder, og derav flere 10-talls millioner i sparte energiutgifter, samt bedre avling.

Smart emballasje

Videre fokuserer Lauvsnes Gartneri på redusert matsvinn og smartere emballering. På eget initiativ satset Jan Terje i 2018 på et eget emballasjeprosjekt for tomat, med støtte fra Grofondet og i samarbeid med Moltzau Packaging. Initiativet resulterte i en smartere tomatemballasje, hvor hele innpakningen kan sorteres som papp og dermed øke gjenvinningen. Emballasjeutviklingen har redusert det totale plastforbruket på Lauvsnes med 33%, samt redusert matsvinn og CO2-utslipp fra transport gjennom økt fyllingsgrad i bilene.

Verdien av ressursutnyttelse

Videre utnytter Vignes flere prinsipper i sitt gartneri for å redusere miljøpåvirkningen fra sin helårsproduksjon av tomater. Jan Terje har blant annet implementert vannsirkulering og gjødselgjenvinning for å utnytte innsatsfaktorene i størst mulig grad.

Foto: Lauvsnes gartneri

Flere tips og erfaringer fra produsentene selv

Tiltak som gir effekt

Finn konkrete tiltak som bidrar til å skape en mer bærekraftig og lønnsom frukt- og grøntproduksjon. Tiltakene er anbefalt av forskere og næringa, og er et viktig steg for at sektoren skal lykkes med en bærekraftig grøntproduksjon.