Erfaringer og tips fra produsent til produsent

Hva kan du gjøre for økt bærekraft som monner? Her deler produsenter sine erfaringer med tiltak som fungerer – slik at flere kan lykkes i egen drift.

Grøntsektorens bærekraftstrategi -
Verdt å velge norsk

En samlet grøntnæring – representert av Gartnerhallen, NordGrønt og Produsentforeningen 1909 – la sammen med fagorganisasjonene Norges Bondelag og Norsk Bonde- og Småbrukarlag frem en bærekraftstrategi for grøntsektoren i juni 2024. Aktiv deltakelse fra produsenter, sammen med flere andre sentrale aktører i næringa, har vært avgjørende for strategiens innhold.

Strategien setter retning ved å peke ut de viktigste temaene innen bærekraft som grøntnæringa skal fokusere på framover. Sammen med prioriterte målsettinger og tilhørende indikatorer skal vi sikre at det blir mulig å måle at vi stadig blir bedre.

Strategien gir grøntnæringa en felles retning - og gjør det enklere for produsenter å ta konkrete steg for en mer bærekraftig norsk produksjon.
Grøntproduksjon på naturens premisser
En attraktiv og trygg arbeidsplass
Respekt for råvaren
Matproduksjon i hele landet
Lønnsom grøntproduksjon

Erfaringsdeling fra norske grøntprodusenter

Deling av kunnskap og erfaringer er et viktig steg for å bygge en mer konkurransedyktig norsk grøntproduksjon. Vi har intervjuet produsenter fra hele landet om deres erfaringer med bærekraftstiltak – og hvordan det har påvirket gårdsdriften deres.

Nedenfor finner du eksempler på produsenter som har tatt bærekraftige grep: 

Hva har fungert og hva er effekten?

Tiltak som gir effekt

Finn konkrete tiltak som bidrar til å skape en mer bærekraftig og lønnsom frukt- og grøntproduksjon. Tiltakene er anbefalt av forskere og næringa, og er et viktig steg for at sektoren skal lykkes med en bærekraftig grøntproduksjon.